Begraafplaats Heiderust Rheden

Heuvelachtig terrein, schitterend uitzicht

Begraafplaats Heiderust Rheden Heiderust is ruim opgezet

Heiderust is ruim opgezet

Begraafplaats Heiderust is een prachtige begraafplaats net ten noorden van Rheden. Eigenlijk kan je beter zeggen dat de begraafplaats ligt aan de rand van nationaal Park de Veluwezoom want de ligging van het gedenkpark op het zuidelijkste puntje van dit natuurgebied is bepalend voor de sfeer. Een uitgestrekt bos op de stuwwallen die hier zijn ontstaan in de laatste ijstijd. De  begraafplaats is ruim honderd jaar geleden aangelegd en is met 24 hectare zelf ook al groot genoeg om op te kunnen verdwalen. Door het heuvelachtige terrein heb je tijdens een wandeling over de klinkerpaden vaak een schitterend zicht over het goed onderhouden park.

De begraafplaats gaat op in de natuur

Begraafplaats Heiderust Rheden het oude gedeelte gaat op in de omgeving

het oude gedeelte gaat op in de omgeving

Zoals wel vaker, gaat het oudste gedeelte van de begraafplaats het mooist op in de natuurlijke omgeving, maar ook de nieuwere gedeelten zijn met zorg aangelegd en sluiten op een prettige manier aan bij de omringende natuur.

Dat klinkt allemaal een beetje lyrisch en zo bedoel ik het ook. Beroepshalve bezoek ik nogal eens een begraafplaats maar dit is voor mij echt een van de mooiste van de regio. Bent u ook iemand die in het buitenland wel eens een oud kerkhof bezoekt? Dan is een wandeling over Heiderust zeker de moeite waard als u eens in de buurt bent.

De Buitenplaats

Begraafplaats Heiderust de buitenplaats

de buitenplaats

Op de begraafplaats zijn een aantal afdelingen die je wel meer tegenkomt: het oude -vaak katholieke- gedeelte, kindergraven, oorlogsgraven, urnengraven.

Opmerkelijk op Heiderust is ‘De Buitenplaats’, een open plek in het bos omzoomd door lindebomen waar een afscheidsbijeenkomst in de buitenlucht gehouden kan worden. De voorzieningen zijn spartaans -de zitplaatsen bestaan uit boomstammetjes- maar bij mooi weer is de natuurlijke omgeving een prachtig decor.

Natuurbegraafplaats Heiderust

Sinds 2015 is er de mogelijkheid om begraven te worden op een natuurgedeelte. Graven op deze natuurbegraafplaats worden uitgegeven voor onbepaalde tijd en worden dus nooit geruimd.

een houten schijf markeert de plaats van het graf

een houten schijf markeert de plaats van het graf

Er worden geen grafmonumenten gebruikt op de graven maar deze worden gemarkeerd door een houten schijf met inscriptie. Als deze na verloop van tijd is opgegaan in de natuurlijke omgeving kan het graf worden teruggevonden middels gps-coördinaten. Het onderhoud op Heiderust is echt een geweldige klus maar op dit gedeelte van de begraafplaats kan de natuur haar gang gaan.

meer over een uitvaart in Rheden

Begraafplaats Heiderust: Lentsesteeg 21, 6991 JC Rheden

bekijk op de kaart