Condoleance

Koffie met wat lekkers

Koffie met wat lekkers

Een condoleance is een gelegenheid om de nabestaanden te condoleren: uw medeleven te betuigen. Dit kan je natuurlijk doen met een kaartje of een brief, maar vaak wordt er een bijeenkomst georganiseerd om de nabestaanden even te woord te staan.  Soms wordt die gelegenheid geboden vóór de officiële plechtigheid, maar vaak erna. Er zijn ook families die het fijn vinden om meerdere  momenten te kiezen.

Een condoleance-bijeenkomst kan gehouden worden in de koffiekamer van het uitvaartcentrum of  aula van de begraafplaats, maar men kiest tegenwoordig steeds vaker voor een ruimte die wat persoonlijker is.

Een bijeenkomst in een restaurant of een zaal in de buurt zal al gauw informeler van sfeer zijn en men kijkt er minder snel op de klok. Zeker als het een ruimte is waar de familie een prettige herinnering aan heeft. Een condoleance kan ook net zo goed thuis, of in een tuin gehouden worden.

Condoleance, een toost

Een toost op het leven

In een dergelijke omgeving is het voor de meeste mensen ook wat makkelijker om nabestaanden een hart onder de riem te steken. 

Ook voor de traditionele koffie met cake zijn er vele alternatieven. Soep met een broodje, een luncharrangement, bougondisch buffet, een borrelplank, een high tea, er is van alles mogelijk.

Met elkaar iets eten en drinken is voor de meeste mensen een fijne manier om je verbonden te voelen, te troosten en vaak ook om te toosten op het leven.