“De koektrommel werd de ‘rode draad’ tijdens het afscheid.”

Toen mijn schoonmoeder nog leefde is Marinka de Haan bij ons thuis geweest voor een gesprek. Een voorgesprek noemde ze dat. Ik had wel wat twijfels omdat ik ook niet wist wat me te wachten stond. Wat ben ik blij dat we zijn gaan praten! We vertelden van alles over mijn schoonmoeder. Zo kwam de ‘anti-piktrommel’ ter sprake. Als kind of volwassene is het onmogelijk om deze trommel te openen. Dus, daaruit een koekje pikken als kind was uitgesloten. Marinka stelde voor om juist met deze trommel iets te gaan doen. De koektrommel werd de ‘Rode Draad’ tijdens het afscheid van mijn schoonmoeder.

We hebben in een ontspannen sfeer dit ‘voorgesprek’ kunnen voeren en ruimte kunnen creëren voor ideeën die écht betrekking op mijn schoonmoeder hadden. Na dit gesprek hadden we allen een tevreden gevoel over hetgeen nu was neergezet. Zonder de professionele begeleiding van Marinka was een dergelijk idee en verdere uitvoering nimmer gelukt. Ik ben ervan overtuigd dat anders emoties de overhand zouden hebben gekregen. Begrijpelijk, maar o zo jammer. Zeker nu ik weet dat het echt anders kan. De basis was dus gelegd en dit voelde zó goed!

Na het overlijden was één telefoontje voldoende om het traject in gang te zetten. En wat is het dan fijn om een ‘bekend’ gezicht te zien dat eigenlijk al exact weet waar het allemaal om gaat. En wat schoonmoeder zo fijn vond, het voelde heel vertrouwd!

Ze snapt het dus gewoon.

Els Smink