Kisten en wades

Uitvaartkist Petronella

Uitvaartkist Petronella

De kist met de overledene is vaak het middelpunt van de begrafenis- of crematieplechtigheid.
Er zijn allerlei soorten kisten en wades, van allerlei soorten materialen. Van klassiek tot kunstzinnig, van eenvoudig tot rijk gedecoreerd. U kunt kiezen voor een zogenoemde zachte kist, een lijkwade in combinatie met een opbaarplateau, of een milieuvriendelijke kist. Er is een serie kisten ontwikkeld in samenwerking met Staatsbosbeheer. Er wordt daarbij hout gebruikt van bomen die in deze regio gegroeid hebben.

Gebruik van een wade en een opbaarplateau

Gebruik van een wade en een opbaarplateau

Sommige mensen willen zelf een kist maken en dat kan natuurlijk ook. Het is dan wel raadzaam om eerst een handleiding te bekijken want er zijn een paar voorwaarden waar een kist aan moet voldoen. Er zijn wettelijke bepalingen, maar ook kunnen crematoria aanvullende eisen stellen. Logischerwijze moet een omhulsel bij een crematie van brandbaar materiaal gemaakt worden, maar het mag ook niet zo zijn dat er stoffen gebruikt worden die zo ontvlambaar zijn dat dit een gevaar oplevert bij de invoering.

De kist zelf versieren

Beschilderde kist

Een lieve groet op de kist

Hoewel er veel soorten kisten zijn kunnen deze in veel gevallen ook aangepast worden aan specifieke wensen. De maat is variabel en een kist kan eventueel kan in een bepaalde kleur gespoten worden. Er kan een print op de vlakken aangebracht worden, maar veel mensen vinden het fijn om de kist zelf of met (klein)kinderen te versieren of een boodschap mee te geven.

Normaal gesproken heeft een uitvaartkist altijd een bekleding. Wij gebruiken meestal eenvoudige ongebleekte katoen of hennep maar u kunt ook kiezen voor satijn en een wat uitbundiger ontwerp. Uit de vele mogelijkheden maken veelal de nabestaanden een keuze die past bij de overledene.

informatie over begraven of cremeren