Laatste verzorging

Helpen kan al door het uitzoeken van de kleding

De laatste verzorging bestaat voornamelijk uit het wassen en mooi aankleden van de overledene. In een hospice of verzorgingstehuis wordt dit vaak gedaan door de verzorgenden die iemand in de laatste periode begeleid hebben.

Als het overlijden thuis plaats vindt dan zorg ik dat er een verzorgingsteam langskomt dat speciaal is opgeleid. Zij hebben alles bij zich wat nodig zou kunnen zijn bij de verzorging en het opbaren. Ook kunnen zij eventuele bijzondere verrichtingen uitvoeren zoals bijvoorbeeld het verwijderen van een pacemaker.

In vrijwel alle gevallen is het verzorgen iets waarbij de nabestaanden, als ze dat willen, goed kunnen helpen. Samen kunt u voorzichtig de confrontatie aangaan met het lichaam van de overledene. Ervaren dat iemand echt overleden is.

kleding klaarleggen

Het geven van een laatste verzorging is vaak iets heel moois, iets liefdevols. Een bijzonder moment waarop soms mooie gesprekken ontstaan tussen de nabestaanden.

Als u liever niet helpt met het verzorgen zelf, hoeft dat natuurlijk niet, maar u kunt al helpen door het uitzoeken van de kleding. Misschien wilt u er alleen maar bij zijn als toeschouwer of bijvoorbeeld helpen bij het aanbrengen van cosmetica. U kunt zelf bepalen hoever u wilt gaan.

meer over opbaren