Over Renate

Het is telkens weer een klein avontuur

Het voorjaar van 2019 markeert een belangrijke wending in mijn werkzame leven. Vanaf toen ben ik uitvaarten gaan begeleiden bij Marinka de Haan. Twintig jaar heb ik in verschillende functies bij de rijksoverheid gewerkt. Onder andere heb ik er evenementen georganiseerd en begeleid. Al met al heb ik veel kansen gekregen mezelf te ontplooien, maar toch waren het een aantal gebeurtenissen in de privésfeer die mij uiteindelijk op een ander spoor hebben gezet.

De uitvaart van een vriendin werd prachtig en passend begeleid door Marinka, zo heb ik haar leren kennen. De uitvaart enige tijd later van de oudste zoon van mijn vriend was zeer ingrijpend.  Het was voor mij een bijzondere gewaarwording dat een dergelijk groot verdriet werd omgeven door veel liefde en verbinding. Deze twee ervaringen hebben mij laten nadenken over de zingeving in mijn werk en me geïnspireerd om zelf uitvaarten te gaan begeleiden.

Iedere uitvaart is anders. Die veelzijdigheid, de verschillende mensen, de intensiteit maken dit werk telkens een klein avontuur. Ook hierbij zit het hem vaak in kleine dingen. Het kan ontroeren als er tijdens het kaarten vouwen aan de keukentafel ineens een mooi gesprek ontstaat.