Een persoonlijk afscheid

Afscheid nemen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. De momenten net na het overlijden, de moeilijke tijd tot de begrafenis of crematie en ook de uitvaartplechtigheid zelf blijven je de rest van je leven bij. Door de tijd te nemen voor een persoonlijke aanpak probeer ik de nabestaanden alle keuzes bewust te laten maken en belangrijke beslissingen zelf te laten nemen.

Rouwkaart voor iemand die elke dag langs deze boom wandelde

Rouwkaart voor iemand die elke dag langs deze boom wandelde

Mensen denken wel eens dat een persoonlijk afscheid betekent dat er van alles uit de kast wordt gehaald om de gebeurtenis zo bijzonder mogelijk aan te kleden en dus ook wel heel duur zal zijn. Maar het zijn juist vaak de kleine dingen die van waarde zijn.

Je kan bijvoorbeeld voor de rouwkaart een foto gebruiken van iets dat de overledene kenmerkte of van een plek die de familie dierbaar is. Bij een bloemstuk voor iemand die van tuinieren houdt zouden we bloemen uit de tuin kunnen gebruiken. Er kan een lied gezongen worden dat iemand mooi vond. Misschien wilt u de condoleance of dienst thuis houden of in een restaurant bij u in de buurt?

Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe een persoonlijk afscheid ontstaat dat echt past bij de overleden dierbare én bij de nabestaanden.

bekijk hier een artikel over bijzonder rouwvervoer