Roze uitvaart

roze vlag op een roze rouwautoJe zou denken dat een uitvaart voor een homoman, lesbische vrouw of transgender niet anders dan anders georganiseerd hoeft te worden. Maar toch kan dat wel zo zijn. Als het LHBT zijn belangrijk onderdeel was in iemands leven, dan ligt het in de rede om dat aspect ook tijdens de uitvaart terug te zien. Ondanks de emancipatie in de afgelopen decennia is dit toch nog niet altijd even vanzelfsprekend.

Over het algemeen is er bij het regelen van een uitvaart een grote rol voor familieleden. Voor veel homo’s en lesbo’s zijn vriendschapsbanden erg belangrijk en daarom kan het goed zijn om juist deze ‘zelfgekozen familie’ bij de uitvaart te betrekken.

Als vrouwen belangrijk zijn geweest in het leven van een lesbische vrouw dan is het misschien fijn dat de uitvaart ook door een vrouw geleid wordt en dat de rouwauto een vrouwelijke chauffeur heeft. Een uitvaart moet altijd passend zijn voor de overledene en de nabestaanden, er is veel mogelijk.

Als u specifieke wensen heeft voor uw uitvaart en de rol die nabestaanden daarbij spelen is het aan te bevelen om die wensen vast te leggen, zeker als er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Gaat het daarbij om formele zaken (financieel, maar bijvoorbeeld ook een kwestie als wie de opdrachtgever wordt voor de uitvaart) dan kan dat in een testament. Als het wat minder officieel mag kunt u bijvoorbeeld ons wensenboekje gebruiken.

U kunt ook een afspraak met mij maken om uw situatie te bespreken in een zogenoemde ‘voorregeling’. Aan zo’n gesprek zijn geen kosten verbonden. U krijgt een verslag en een kostenindicatie.

Uitvaartwensen nu al bespreken