Budgetuitvaart

Volgens de consumentenbond liggen de gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland rond de €7500,-. Als het budget beperkt is kunnen we een uitvaart met eenvoudiger middelen uitvoeren, dat hoeft het afscheid niet direct onpersoonlijk te maken. Het persoonlijke zit namelijk vaak in kleine dingen. Zelf een bloemstuk maken hoeft niet duur te zijn, een speech schrijven kost u niets, samen een lied zingen waar de nabestaanden mooie herinneringen aan hebben evenmin. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden en ik help u er graag bij.

Niet duur, niet moeilijk, niet mooi

Soms vragen mensen mij of ik ook een zogenaamde ‘budgetuitvaart’ kan organiseren. Het antwoord is dat ik dat wel kan (dat is namelijk erg makkelijk), maar niet graag doe. Mijn visie op een mooi, persoonlijk afscheid is een totaal andere dan die van de bedrijven die deze budgetuitvaarten aanbieden.

Want wat er gebeurt voor dat bedrag van soms nog geen €2000,-, dat je overigens meestal bij de bedrijven die dit aanbieden vooraf dient te betalen? De overledene wordt opgehaald en in de goedkoopste spaanplaat kist gelegd. Soms zijn deze beschadigd zo wordt in advertenties al gewaarschuwd. In een busje wordt het stoffelijk overschot vervoerd naar een crematorium, veelal in de randstad. Daar zal het dan voordat de reguliere diensten beginnen, of na sluitingstijd, gecremeerd worden zonder dat de familie daarbij is.

Gaat het om een begrafenis dan staat er -vaak in iets kleinere letter- dat u bij begrafenissen apart een factuur van de betreffende gemeente zal ontvangen. Dat alleen die rekening al hoger kan zijn dan 3000 euro staat er waarschijnlijk niet bij.

Maar als ik nou toch wat extra’s wil?

Marinka de Haan

Marinka de Haan

Schrikt u hier een beetje van en wilt u liever toch ook een rouwkaart versturen dan kan dat natuurlijk wel. Alleen zijn daar dan wel wat extra kosten aan verbonden. Wilt u bij nader inzien liever een vurenhouten kist dan is dat geen probleem, het kost alleen wat meer. Ook kunt u natuurlijk kiezen voor een dienst in een kerk of crematorium in uw eigen buurt, maar u raadt het al: die kosten worden wel doorberekend.

Ik ben uitvaarten gaan begeleiden omdat ik dacht dat het mooier kon, omdat ik mensen wilde helpen op hun eigen manier afscheid te nemen, omdat een echt persoonlijk afscheid het begin is van een mooie herinnering en een goed rouwproces.

Zoals gezegd zit het persoonlijke hem vaak in kleine dingen en dus is een mooie uitvaart met een beperkt budget mogelijk, maar als voor u de laagste prijs echt het uitgangspunt is dan kunt u beter een van de bovenomschreven bedrijven bellen. Als u op een mooie manier afscheid wil nemen denk ik graag met u mee, ik kan aangeven wat er mogelijk is en maak vooraf een prijsindicatie.