Begraafplaats Norelbos

De begraafplaats lijkt over te lopen in het omliggende bos

Begraafplaats Norelbos, de begraafplaats loopt over in het omringende bos

Begraafplaats Norelbos ligt aan de noordzijde van Epe, net buiten de bebouwing in een prachtige, rustige, bosrijke omgeving. Van het oorspronkelijke gemengde loof- en naaldbos zijn een aantal bomen opgenomen in het ontwerp van de begraafplaats. De indeling van de naoorlogse begraafplaats is sober en streng geometrisch maar dit wordt ‘verzacht’ door deze schijnbaar willekeurig groeiende solitaire bomen.

Daar komt bij dat de begraafplaats geen duidelijke erfafscheiding heeft zodat hij lijkt over te lopen in het omringende bos. De rechthoekige grafvelden zijn omzoomd door lage taxushagen en de bodem bestaat uit een strak onderhouden gazon. Dit alles geeft de begraafplaats een prettige en natuurlijke uitstraling en deze wordt ook wel omschreven als ‘bosbegraafplaats’.

Rijksmonument

Begraafplaats Norelbos, de aula bij de ingang van Norelbos

de aula bij de ingang van Norelbos

Het functionalistische ontwerp van het terrein wordt versterkt door de strakke vormgeving van de aula, die net als de begraafplaats is ontworpen door de landschapsarchitect Wim Boer (1922-1999). Boer -die later hoogleraar zou worden- behoorde tot een groep toonaangevende tuinarchitecten die zich lieten leiden door de ontwerp-opvattingen van het Nieuwe Bouwen. Begraafplaats Norelbos is in 1965 opgeleverd en werd in 2014 als geheel door het ministerie van OCW voorgedragen als rijksmonument.

Adres van begraafplaats Norelbos: Norelbosweg 8, 8161 AS, Epe